Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  04/03/2022
Data da última atualização:  04/03/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA FILHO, J. R. da; MOURA NETO, J. B. de; SANTOS, L. T. A. dos; FERREIRA, C. O.; RODRIGUES, R. T. de S.; ARANDAS, J. K. G.; RIBEIRO, M. N.; VOLTOLINI, T. V.
Afiliação:  JOSÉ RENALDO VILAR DA SILVA FILHO, UNIVASF; JOÃO BANDEIRA DE MOURA NETO, UFRPE; LAYS THAYSE ALVES DOS SANTOS, UNIVASF; CLEBSON OLIVEIRA FERREIRA, UNIVASF; RAFAEL TORRES DE SOUZA RODRIGUES, UNIVASF; JANAINA KELLI GOMES ARANDAS, FACEPE; MARIA NORMA RIBEIRO, CNPq; TADEU VINHAS VOLTOLINI, CPATSA.
Título:  Factorial and discriminant analysis on non-carcass components of Berganês lambs from different sexual classes and crossbreeding.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Journal of Agricultural Science, v. 154, n. 3/4,p. 304-313, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1017/S0021859621000563
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this study was to evaluate the non-carcass components (NCC) of Berganês ecotype lambs of different sexual classes and genotypes using univariate and multivariate statistics, carrying out two experimental trials. In order to evaluate the effects of the sexual class, non-castrated males (BNC), castrated males (BC) and females (BF) of Berganês ecotype lambs were used, with mean initial body weight of 27 ± 3.1 kg. To evaluate crossbreeding, non-castrated male lambs of the genotypes Berganês (BG), Berganês × Santa Inês (BSI) and Berganês × Dorper (BD) were used, as well as the control Dorper × Santa Inês (DSI), all with mean initial body weight of 28 ± 3.8 kg. The weight and yield of the total by-products was higher for BNC. Regarding the genotype, BSI showed higher weight and yield of internal fat, but the weight and yield of the total by-products was higher for BG and BD. In factorial analysis (FA), the NCC, more correlated with empty body weight (EBW) and total weight gain (TWG), showed higher eigenvectors for factor 1. For factor 2, the weights and yields of internal fat and total viscera obtained higher eigenvectors. The discriminant analysis (DA) classified 100% of individuals in their respective sexes and genotypes. Therefore, the FA indicated that, among the NCC evaluated, the weights of liver, kidneys, GIT, skin and feets are determinant for obtaining EBW and TWG. The classification achieved by the DA indicates that the sexual classes and genotypes are heterog... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Cordeiros Berganês; Grupos genéticos; Multivariado análise; Não-carcaça.
Thesagro:  Cordeiro; Melhoramento Genético Animal; Subproduto; Víscera.
Thesaurus Nal:  Lambs.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA59814 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 2
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoCONCEIÇÃO, P. R. M.; NASCIMENTO, E. M. do; DIJKSTRA, D.; MAI, Leandro; FERREIRA, A. L.; PAIVA, C. A. V.; TOMICH, T. R.; MACHADO, F. S.; CAMPOS, M. M.; PEREIRA, L. G. R. Comportamento ingestivo de novilhas leiteiras de três grupos raciais obtidos com dispositivos automáticos In: CONGRESSO BRASILEIRO DE BIOMETEOROLOGIA, AMBIÊNCIA, COMPORTAMENTO E BEM-ESTAR ANIMAL, 7., 2017, Jaboticabal. Anais... Jaboticabal: SBBIOMET, 2017.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoGODOY, R. L. de O.; NASCIMENTO, E. M. do; RIBEIRO, L. O.; NASCIMENTO, L. da S. M. do; PACHECO, S.; BORGUINI, R. G.; MATTA, V. M. da; CAVALCANTI, N. de B. Metodologia para identificação e quantificação de flavonoides na polpa de umbu por cromatografia líquida de alta eficiência. Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2013. 5 p. (Embrapa Agroindústria de Alimentos. Comunicado técnico, 196).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Semiárido.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 2
Primeira ... 1 ... Última
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional